Lassan minden cég alapja már virtuális

Ha 2019-ben szeretnénk céget alapítani, akkor szinte az első amivel foglalkoznunk kell, az a cég informatikai háttere. Persze tevékenységi profiltól is függ, hogy mire van szükségünk, ám ha professzionális módon szeretnénk adatokat tárolni és azt az alkalmazottak rendelkezésére akarjuk bocsájtani, akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a vps bérlésen. A vps a virtual private server rövidítése, ami kisebb cégek számára is elérhetővé teszi a megfizethető és biztonságos adattárolást és az ahhoz való hozzáférést.

Ez a technológia arra épül, hogy számos nagy szerverpark kapacitása nincs teljes mértékben kihasználva, ezért kvázi bérbe lehet venni egy számunkra szükséges „területet”, ami fizikai formában nem egy külön szervernek számít, ám virtuálisan le van választva, ezért egy zárt rendszert alkot, amihez csak az férhet hozzá, akinek jogosultsága van hozzá. Ez a gyakorlatban szerver bérlést jelent. Ám lehetőség van saját szerverek elhelyezésére is, ez a cég foglalkozik mindkettő szolgáltatással egyaránt.

Eleinte érdemes megtervezni, hogy nagyjából mekkora kapacitásra lenne szükség, milyen szerver legyen, pontosan mire használnánk, és utána érdemes felvenni velük a kapcsolatot, amikor már minden információt összegyűjtöttünk.

Ha mondjuk a cég internetes vásárlás köré épül és egy webshopot kell létrehozni, és szeretnénk biztonságban tudni a honlapunkat, akkor elég lesz egy tárhely szolgáltatást kérnünk ettől a cégtől. Ám ha nagyobb hátérrendszerre van szükségünk, akkor viszont a vps tud lenni a legjobb megoldás, mert olcsóbb, mint egy saját szerver, 0-24-es ügyfélszolgálat is a rendelkezésre áll, ha bármi hiba történne. Linux év Windows alapú vps-t is lehet bérelni, így az IT területén dolgozó, Windowst szándékosan kerülő, főként csak a Linuxban bízó réteg számára is adott a lehetőség.

A hozzáférhetőség igencsak gyorsan megy, mert 1gbps garantált internet kapcsolat van, ez egyébként a Windowsra érvényes, ugyanez a Linux esetében 2gbps-t takar. Igazából attól függ, hogy az alapítandó cég IT-t kezelő tagja melyik operációs rendszert preferálja, többnyire ez fogja eldönteni, hogy melyik lesz kiválasztva.

Az árak is eléggé rugalmasok, többféle csomag van, tehát eleinte lehet, hogy egy pár ezer forintos konstrukció bőven elég nekünk, mert 1-2 évig is eltarthat mire azt a csomagot teljesen kihasználjuk, ekkor lehetőségünk adódik a vps bővítésére. Igazából annak a függvénye, hogy a cég hogyan fog bővülni, és mennyire növekszik a tárhely és szerverhasználat mértéke. Tehát eleinte havi 1-2 mozijegy árából tudunk a cégünk számára biztosítani egy olyan háttérrendszert, ami elegendő az építkezéshez.

Ha már korábban volt szerverünk, csak úgy döntünk, hogy vps szolgáltatást vennénk inkább igénybe, akkor nagyon egyszerűen át lehet őket migrálni a virtuális szerverekre. Sokan aggódni szoktak amiatt, hogy egy átalakítás, másik rendszerre történő átállás bonyolult lehet és nehézségeket okozhat, ám amint látható ezt is igyekeztek minél jobban leegyszerűsíteni, rugalmassá tenni. Végül is 2019 van, eltelt már jó pár évtized azóta, hogy az első számítógépek cégek háttérrendszerévé váltak.