Hobbi és munka: natúr kozmetikumok

Rövid életem ellenére is már sok mindennel volt szerencsém foglalkozni. A kitűzött céljaimat még vagy nem értem el, vagy már le is tettem róluk, mert megbizonyosodtam arról, hogy vagy nem is vagyok ezekre alkalmas, vagy nem érnek annyit, hogy tönkretegyem minden más szinten az életemet. Így hát elindultam különböző mellékvágányokon, melyek egy részét nagyon élveztem, másokat viszont jobb lenne minél előbb elfelejteni, túl lenni rajtuk. Utóbbiba volt szerencsém belefutni az ez előtti munkahelyemen, amikor is a kollégákkal minden remekül ment, viszont a munkámat nem szerettem. Ennek ellenére becsületesen, lelkiismeretesen végeztem a dolgomat, de valahogy mindig bennem volt az érzés, hogy ez nem az én világom, és nekem nem való ez a hétköznapi irodai élet. Főleg nem a számok világa, ami pénzügyi szektorban viszont eléggé jelen van. Éppen ezért úgy gondoltam, hogy okos dolog felmondani, és egy kicsit gondolkodni, hogy valójában mit is szeretnék kezdeni az életemmel.

Amint elkezdtem tölteni a munkanélküliségem első, boldog időszakát, egyből olyan gondolatok járták át az agyam, hogy most vajon mihez is kezdjek az életemmel. Abban szinte biztos voltam, hogy alkalmazottként nem akarok többé dolgozni, de akkor mitévő legyek? Alapítsak egy céget, vagy csak egyéni vállalkozóként vessem bele magam az üzleti élet világába? És egyáltalán mit csináljak? Annyi minden van, amiben már kipróbáltam magam, de mi az, amire van kereslet is? Vagy mi az, amit tudnék csinálni újabb iskolák elvégzése nélkül? Mert, hogy mindenhez kell megfelelő szakirányú végzettség, hogy vállalkozásszerűen űzhesd. És nekem mim van? Tapasztalatom sok mindenben, de ezekhez végzettségem nincs. Gondolkodtam, hogy szívesen fognék valamilyenfajta street food vállalkozásba, de ahhoz vendéglátói végzettség kellene, nekem csak idegenforgalmi van.

Az is eszembe jutott, hogy milyen szuper lenne, ha foglalkozás szerűen űzhetném a natúr kozmetikumok gyártását. Barátnőm nagyon remek natúr kozmetikumokat szokott otthon előállítani, és szabadidőnkben engem is tanítgatott. Nagyon sok praktikát ellestem tőle, és kialakítottam a számomra legmegfelelőbb recepteket és ma már minden natúr kozmetikumot saját magam állítok elő. Szeretem és sokkal jobb számomra, mint bármilyen más manufaktúrától vásárolt termék. Utána is néztem, hogy országunkban mennyire elterjedt ez a vállalkozás, mennyire telített a piac. Rá kellett jönnöm, hogy rengeteg natúr kozmetikumot forgalmazó cég van. Vannak nagyon jók, és kevésbé jók is, de azt hiszem, hogy ekkora kínálat mellett nem rúghatok labdába. Egy olyan natúr kozmetikumokat gyártó és forgalmazó céget találtam, amire azt mondom, hogy valóban nem is érdemes vele felvennem a versenyt, mert nem csak a minőség, de a termelési stratégia is olyan, hogy nem kelhetek vele birokra. Kiváló a minőség, valószínűleg több embert i foglalkoztat a cég és bevallom, ha nem lenne a hobbim a natúr kozmetikumok előállítása, én is tőlük rendelnék. A többi vállalkozás viszont vagy nem mondható már natúr kozmetikumokat előállítónak, vagy csak olyan aprócska vállalkozásként működnek, ahogy én is tenném.

És volt még egy ötletem: a rendezvényszervezés. Ez az a szakma, ami a legrégebb óta érdekel, csináltam is, és valamilyen szinten még végzettségem van, így a legjobb ötletnek ez tűnt. Azonban ehhez leginkább ismeretség kell, aminek viszont nem vagyok birtokában. Talán régebbi ügyfeleket el tudnék csábítani a volt munkahelyemről, de nem érzem magam még annyira profinak, hogy ezt a szakmát magas szinten tudjam űzni. Amilyen szinten pedig lehetőségem lenne rá, az kimeríti a hobbi fogalmát, amiről tudjuk, hogy inkább csak viszi a pénzt, mint sem hozza azt.

A sok gondolkodásnak az lett a vége, hogy rájöttem, hogy még nem állok készen egy saját cég alapítására, viszont szükségessé vált a munkavállalásom, így vissza kellett mennem az alkalmazottak sanyarú világába. Még pár év, és kiderül, hogy miben vagyok a legjobb, utána pedig szabad utat adok magamnak a vállalkozásindítás felé. Ti bevállalnátok egy saját cég alapítását?