Cégalapítási információk nyomában

Egy új vállalkozást elindítani egyáltalán nem könnyű feladat. Nem kis bátorság és magabiztosság szükséges hozzá, és nem utolsó sorban tőke. Alapvetően azt mondják, hogy olyan ötlettel kell előrukkolni, amire még senki nem gondolt, és akkor már csak támogatókat kell találni és minden sínen van. Az igazi sikerhez kell még emellé egy jó nagy adag kitartás is. Van, aki azonban nem akar ekkora babérokra törni, és elég neki az is, hogy egy átlagos cég tulajdonosává váljon. Nos, ide is kell a tőke és a kitartás, viszont nagyon eredeti, és új ötlet nem igazán. Ilyenkor jobban megéri, ha lemásoljuk azt, ami már bevált egyszer másoknál. Persze itt is érdemes figyelni rá, hogy az alapkoncepciót olyan helyen valósítsuk meg, ahol még nem telített a piac, és van igény az általunk nyújtani kívánt termékre vagy szolgáltatásra. Ha nem találunk ilyen helyet, akkor mindenképp kénytelenek leszünk változtatni az eredeti ötleten, és leginkább javítani rajta ahhoz, hogy ne menjünk csődbe a nagy testvér árnyékában.

Egyik barátom is felvetette az ötletet, hogy új céget alapít, mégpedig nem is akár milyet. Korábban a rendőrség kötelékében dolgozott és most azt készül otthagyni, hogy magánnyomozóként folytassa pályafutását. Egy sör mellet elbeszélgetve tanácskoztuk meg, hogy mire kéne odafigyelni, hogy kéne ezt megcsinálni. Nekem a legelső javaslatom mindjárt az volt, hogy pötyögje be a googlebe, azt a három szót, hogy: magánnyomozó, Budapest, árak. Ez kell, hogy legyen az alapja a cégnek, hiszen a legfontosabb elsőnek tájékozódni, hogy mekkora konkurenciával kell számolni, azok milyen tevékenységet végeznek, milyen áron dolgoznak. Ebből lehet ugyanis kikövetkeztetni azt, hogy mi kell ahhoz, hogy életben tudjon maradni a piacon. Ebből határozhatjuk meg, hogy milyen áron, milyen szolgáltatásokat kell vállalnunk, hogy versenyben maradjunk. Sajnos ez esetben azt kell, hogy mondjam nehéz dolga volt a barátomnak, mivel kapásból az elsők között találtam olyan céget, ami elég komoly szolgáltatást nyújtott relatíve olcsón. Ilyen volt a Haiszky Magánnyomozó Iroda is. Megnéztük, hogy mivel is foglalkoznak ők, akiket a látottak alapján a legjobbnak tartottunk. Mind a ketten meglepődtünk, hogy mennyi területet érint ez a szakma.

Nagyon értékeltük, hogy több megbízásnál az is le volt írva, hogy milyen nehézségek merülhetnek fel a végrehajtás közben, és az is, hogy miként kell elképzelni egy-egy ügy kimenetelét, levezetését. Ezek alapján az egyik legizgalmasabb egyértelműen a követéses figyelés volt. Egyúttal azzal is szembesültünk, hogy máris komoly problémák vannak a jövendőbeli cég megalapításához, mégpedig az ember és a tapasztalat hiánya. Persze rendőrként bőven elég információval rendelkezik barátom arról, hogy a nyomozások menet hogyan zajlik le, de civilben mások a körülmények és a lehetőségek is. Ráadásul például az előbb említett feladat végrehajtásához is több emberre és nagyon jó szervező képességre van szükség, ráadásul az anyagi erőforrásokat is be kell szerezni hozzá, nem is keveset. A felszerelést még csak-csak össze lehet szedni, és a szakértelem is meglenne, de embereket találni már nehezebb ügy. Emellett jó pár olyan megbízást is olvastunk, amihez rá kellett jönnünk, hogy még az ő tapasztalata is kevés. Például rendőrként sosem ellenőrizte különböző vállalatok beosztottjainak megbízhatóságát. Pedig a magánnyomozók még ilyen megbízásokat is elvégeznek. Nem is igazán tudom, hogy ez miként zajlana pontosan. Ilyen próbavásárlás féle dolgot tudok elképzelni, vagy azt, hogy konkurens cég dolgozójának adom ki magam és úgy próbálok információt szerezni valakitől, és így megnézni mennyire lojális valaki.

A nagy vállalatok gazdasági rivalizálásába sem lehet rossz belefolyni. Ez alatt azokat a feladatokat értem, amikor egy magán detektív arra van felbérelve, hogy egy cég anyagi erősforrásait ellenőrizze le, és arról gyűjtsön információkat. Viszont itt is vannak unalmasabb feladatok is, legalább is szerintünk. Ilyen lehet, amikor válópernél a másik fél esetleges elrejtett vagyonának létéről vagy nemlétéről kell bizonyítékokat gyűjteni.

Összességében arra jutottunk, hogy túl kockázatos lenne neki belevágnia egy ilyen cég megalapításába, ráadásul lehet, hogy a tőkéje sem lenne elég nagy hozzá. Inkább úgy döntött a beszélgetés végére, hogy mint alkalmazott próbál majd meg csatlakozni egy jól menő magánnyomozó céghez.