Hajnalig tartó érettségi találkozó

10 éve, hogy leérettségiztünk, így ideje volt találkoznunk, ha már az első, az 5 éves találkozó elmaradt. Senki nem vállalta, hogy megszervezi, mindenki csendben várta, hátha lesz valami. Idén a kezembe vettem az irányítást, nem hagyhattam, hogy ez megismétlődjön. Az osztályfőnökünk is eljött, illetve a 28 emberből, 25 jelen volt. Leginkább Gergőre voltam kíváncsi. Ő volt az, aki az osztály mókamestere volt, mindenkivel jóban volt, mindenki szerette. Emellett jó tanuló is volt, a tanárok körében is közkedvelt volt. Viszont senki nem tudott róla az érettségi óta semmit. Legnagyobb meglepetésemre, most viszont ott volt. Nem jelzett vissza senkinek, hogy jönni szeretne, igazából csak szimplán megjelent 45 perccel a találkozó kezdete előtt. Megfagyott a levegő és mindenki a nyakába borult, nagyon örültünk Gergőnek.

Miután megettük a hamburgereinket, maradtunk még sörözni jó pár óráig, egészen pontosan hajnali 3-ig voltunk ott. Gergő elmesélte nekünk, hogy mik történtek vele. A legizgalmasabb dolog mégis az volt, hogy Gergő az évek alatt céget alapított. Mindig vonzották az autók, így az édesapjával együtt autókölcsözőbe fogtak, saját maguk szervizelik az autókat és viszik az egész céget. 5 éve csinálják már, és azt mondja, rohamosan fejlődnek, nagyon jó bevételük is van belőle.

Pont a jól fizető munkája miatt is engedhették meg maguknak a barátnőjével, hogy napelemeket rakassanak idén tavasszal a házukra. Olyan elképesztő lelkesedéssel beszélt erről a napelemes témáról Gergő, hogy nem is igen hittem a fülemnek. Azt mondta, hogy mindig is nagy álma volt, hogy napelemes házban éljen, és minden lehetséges fogyasztót ezzel a fajta megújuló energiaforrással tudja majd helyettesíteni. A napelem pályázatok magánszemélyeknek 2019 évében már nagyon komoly segítséget tud nyújtani.

Gergőék is alaposan utánajártak a napelempalyazatok.hu weboldalon az egész procedúrának. Tudták, hogy pályázati segítség nélkül még egy jó ideig várniuk kell, így ezt a lehetőséget nem szerették volna kihagyni. Az állami támogatásnak hála, elkészült tavasszal a napelem rendszerük. Azóta már Gergő állítása szerint mérhető számokban, hogy mennyit spóroltak, hiszen így a meleg víz fogyasztását már ki is váltották. A nagy durranás viszont majd télen jön, nagyon várják már, hogy akkor milyen számlákat fognak kapni. Gondolom, mindenki izgul az első tele előtt, amikor már napelemek biztosítják majd a meleget. Gergő már középiskolában is figyelt a környezetre. Sose gondolta magát menőnek attól, mert az utcán eldobja a szemetet, legyen az egy nagyobb palack vagy csak egy cigicsikk. Ezt is mindig tiszteltük benne, ezzel is példát mutatott mindenkinek.

Miután felrakták náluk a napelemeket, utána sikerült a szüleit is „megfertőznie”. Ők is érdeklődtek utána, hogy a napelem pályázatok magánszemélyeknek 2019 évére, milyen lehetőségeket ad, hogy lehet mégis hozzájutni ehhez az adott támogatáshoz. Mondanom se kell, hogy ekkora beruházásnál nagyon is sokat számít egy ilyesfajta támogatás, amihez pedig a napelempalyazatok.hu rengeteg segítséget ad. Úgy vettem észre, hogy nem igazán tudják a magyarok, hogy milyen jó is a napelem rendszer. Nincs annyira benne a közéletben, kevés embernek van, pedig ennél több is megtehetné, akár még támogatás nélkül is. Sajnos ez leginkább nyugatra jellemző csak, de remélem, hogy rövid időn belül mi is fel fogunk zárkózni, és részt veszünk majd a megújuló energiaforrások kihasználásában.