A cégalapítás során a lakásbiztosítás is fontos szempont

Számtalan dolgot kell figyelembe venni akkor, amikor az ember vállalkozásba fog. Pontosan milyen céget képzel el, a profiljában mit akar kihangsúlyozni, az adott területen belül mire kíván fókuszálni, mi az, ami várhatóan megfelelő jövedelmet biztosít majd, illetve sikeressé teszi. Az is lényeges, hogy mekkora cégben gondolkodunk, hány munkatárssal számolunk, s tőlük mit szeretnénk elvárni – azaz hogyan képzeljük el a feladatkörök felosztását, van-e olyan fázisa a munkánknak, amit esetleg nem a cég saját alkalmazottjával akarunk elvégeztetni, hanem pl. alvállalkozóval.

Csupa-csupa fontos kérdés, s akkor még a felénél sem tartunk az alapvető teendőknek. Rengeteg engedély, adminisztráció, s ha már mindig ilyesféle követelménynek eleget tettünk, egy otthont is kell találnunk kicsi – vagy nem is oly apró – cégünknek. Itt is fontos az, hogy a munkatársak jól érezzék magukat, legyen elegendő munkaterületük, illetve az sem baj, ha rekreációra is van lehetőségük – nem kell itt semmilyen nagy dologra gondolni, már egy kicsi, csendes konyha egy jó kávéfőzővel és kényelmes fotelekkel is megteszi.

Ha megtaláltuk az ideális ingatlant, nyilvánvalóan szeretnénk, ha sokáig a rendelkezésünkre állna, lehetőleg hibátlan állapotban, mindenféle káresemény nélkül – de erre nincs mindig kihatásunk. Ha pl. egy társasházban van az irodánk, nem ismerhetünk minden szomszédot, s könnyen lehet, hogy lesz köztük egy olyan, aki égve hagy egy gyertyát, aki túlterheli az elektromos hálózatot vagy előidéz egy csőtörést. A lakásbiztosítás épp ezért nagyon fontos akkor, amikor úgy döntünk, beruházunk egy ingatlanba.

Persze az is lehet, hogy nem vásárolunk székhelyet, csupán béreljük az irodahelyiséget. Ettől függetlenül az ott lévő eszközeinket, vagyontárgyainkat félthetjük, hiszen ezek elvesztése is nagy érvágás lehet. Nemrég utánanéztem egy részletes tájékoztatást adó oldalon, mi a helyzet ilyen esetekben, s örömmel láttam, hogy lehetséges olyan lakásbiztosítás megkötése is, mely csak az ingóságokra vonatkozik. Sőt, mint kiderült, kérhetek segítséget abban, hogy eldöntsem, mi a legmegfelelőbb választás a számomra. Persze a pénzügyekkel nem állok hadilábon, de a biztosítások terén azért nem bánom, ha nálam tapasztaltabbak is segítenek.

A legtöbb igénynek megfelelnek azok a lehetőségek, melyeket a biztosítási piac kínál. Vannak olyan vállalkozások, melyek fokozottan ki vannak téve annak, hogy betörjenek a telephelyükre, egy-egy melléképületükbe, pl. ha ezek nincsenek annyira szem előtt, vagy nem egy forgalmas részen találhatóak. Nem mindenki engedheti meg magának azt, hogy őrt alkalmazzon, de szerencsére egy lopás is olyan káreseménynek minősül, melynél igénybe lehet venni a biztosító segítségét.

A lakásbiztosítás egy rém összetett dolog, de vannak pl. olyan kalkulátorok, melyek megkönnyítik az eligazodást. Amikor a cégalapítást tervezzük, ezek segítségével már ezt a költséget is kiszámolhatjuk, ami nagyon jól jöhet a kiadások áttekintésénél. Nagyon sokféle kiegészítő lehetőséget ajánlanak már ezek a konstrukciók, s tényleg nagyon változatos esetekben térítik meg az előállt kárt – pedig sokan azt hiszik talán, hogy csak a nagyobb „katasztrófák” esetén fizetnek a biztosítók. Azt hiszem, feltétlenül érdemes erre is gondolni, amikor tervezünk, mert talán kidobott pénznek tartjuk, de valójában a felelősségteljesség ebben a formában is elvárható tőlünk. Az ismerőseim körében nem nagyon tudok olyanról, aki saját lakását vagy cége telephelyeit ne biztosítaná, ezért mindig mindenkinek azt tanácsolom, hogy amint erre módja van, kössön lakásbiztosítást. Szinte azonnal él egy ilyen, sosem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség a természet szeszélye, vagy valamely embertársunk meggondolatlansága, esetleg véletlen károkozása folytán.