CO2 palackkal a versenytársak ellen

Sosincs biztos recept egy sikeres cégre, de az évek során már van annyi tapasztalatom, hogy megmondjam, mi az, amit jó, ha figyelembe veszünk. Sok embernek segítettem ugyanis már az elindulásban, és azt tudom mondani, hogy elég nagy részüknek ez hasznára vált. Így tudom, hogy miről beszélek akkor, amikor azt mondom, hogy mindig a versenytársak előtt kell járni egy lépéssel, bármibe is kerüljön ez: a kedvenc példám az, amikor egy mezőgazdasági dolgozómnál a CO2 palackok hozták meg ezt a váratlan előnyt.

A férfi, akinek segítettem gyerekkora óta arról álmodott, hogy ritka fűszernövényeket termesszen – kis mennyiség, nagy hozam, úgy, hogy relatíve kevés munkát kell belefektetni az öntözésbe és ápolásba. Mindenkinek tök jó kiegészítő kereslet lehet, az egyetlen probléma, hogy erre sokan mások is rájöttek már. Éppen ezért, rengeteg üvegház van már, ahol fűszernövényt termesztenek hobbiként, és nem olyan egyszerű bekerülni a piacra.

A férfi azonban annyira érdeklődött a téma iránt, hogy mindennek utánanézett vele kapcsolatban, és talált egy apró kis trükköt: a CO2 gáz segítségével elérhető, hogy a növények gyorsabban növekedjenek, jobb minőségű és több terményt hozzanak. Ez azt jelenti, hogy a CO2 palack áráért cserébe, hogyha megfelelően építjük fel a rendszerünket, akkor könnyen megtöbbszörözhetjük a bevételünket!

Ez az egyszerű trükk azért lehetséges, mert a növények pont fordítva működnek, mint az emberek, és CO2-t lélegeznek be, és oxigént ki. Ez azt jelenti, hogy jobban preferálják az olyan környezetet, ami széndioxidban dús, és ilyenkor jobban nőnek. Ezt kihasználva, hogyha nekünk van sok nagyméretű CO2 gázpalackunk, amivel folyamatosan a normális légkörben megszokottnál magasabb szinten tartjuk a levegő széndioxid tartalmát, akkor jobb termésünk lesz.

Erre rájőve már tudtuk, hogy ez egy piaci rés, hisz kevesen használják ezt a technikát a termesztésben. Már csak annyi volt hátra, hogy bevásároljunk: a CO2 reduktort hamar be tudtuk szerezni, hisz egy egyszeri kiadásról beszélünk csak, azon viszont sokat gondolkodtunk, hogy a gáz beszerzése honnan történjen. Hisz a CO2 palack ár nagyban befolyásolja azt, hogy a technikánk mennyire hatásos, és egyáltalán megtérül-e, arról nem is beszélve, hogy ha például messzi gázcseretelepet találunk, akkor már az utazás, az utánpótlás átvétele is hatalmas kiesés lehet időben, és így pénzben is.co2 palack ár

Végül megtaláltuk a tökéletes megoldást: egy olyan telepet, ami olcsó is, és a házhozszállítást is vállalja, palack cserével együtt, így a hulladéknak az elhelyezésével se kell nekünk foglalkozni, vagy aggódni miatta. Ez azt jelentette, hogy most már mindenünk megvolt, hogy elinduljon a biznisz, ezért meg is rendelhettük az első pár palack CO-t.

Arra mindig figyeltünk, hogy mivel sok CO2-re van szükségünk, mindig az elérhető legnagyobb kiszerelést vásároljuk, és soha ne csak egyet. Egyrészről, így a házhozszállítás is jobban megéri, másrészről arra mindig figyelni kell, hogy legyen tartalékban csere palackunk. Biztos sokaknak megvan még az az élménye gyerekkorából, amikor főzni akartak, de elfogyott a Pb gáz: mi most ugyanezt játszanánk el a CO2 gázzal, ha nem lennénk körültekintők. Ki tudja, hogy milyen hatással lenne a növények növekedésére, ha egy-két napig nem kapják meg azt a levegőt, amihez hozzászoktak?

A gázpalackokat ezután egyszerűen az üvegház mögé beállítva, a felszerelt reduktoron keresztül használatba vehettük, és különböző mérőmászerekkel megnézhettük, hogy hogyan változik a CO2 szint az üvegházban.

A hatás pontosan az volt, mint amire vártunk: a kis üzleti trükknek hála sokkal jobb minőségű terméket tudtunk piacra dobni, mint amit mások szállítani tudtak, és elsöprő sikerünk volt. Ez olyan anyagi hasznon, amit hozzá se tudtunk mérni a CO2 palack árához, amit a másik oldalon ki kellett fizetnünk.

Mások persze elég hamar rájöttek a titkokra, és ők is elkezdtek CO2 palack után nézni. Külön érdekesség, hogy a legtöbben ugyanazt a helyet találták meg, mint ahonnan mi is vásárolunk, ezzel legalább megmutatva azt, hogy a választásunk nekünk is helyes volt. Mire azonban nekik megvolt az első termésük, már a legtöbb vásárolójuk átszokott hozzánk, és mienk volt a siker.

Hogy mit jelent ez üzletalapítás szemszögéből? A siker nagyobb valószínűséggel lesz a tied, ha megvan a kreatív ötlet és a mögötte való utánajárás – ellenkező esetben semmi se lehet biztos.